Greenpeacen kantohuijaus 9.6.1995 Iltasanomat 9.6.1995:
Greenpeace-järjestön Saksaan avohakkuita vastustamaan lähettämä vanha puunkanto on metsähallituksen selvityksen mukaan varastettu (brief description also in English).Paikallinen ilomantsilainen maanviljelijä oli joutunut traktorillaan auttamaan Greenpeacen sotureita, joiden kantoa nostanut maastoauto vinsseineen oli juuttunut kiinni. Greenpeacelaiset kertoivat noutavansa kantoa läksiäislahjaksi toverilleen.

Saksaan lavastettu kanto lähetettiin osoituksena siitä, että avohakkuut Suomessa jatkuvat samaan aikaan kun yhtiöt julkaisevat metsänkäsittelyohjeita ja antavat lausuntoja vanhojen metsien suojelutarpeista. Tien päälle kaatuneesta puusta jäänyt kanto ei kuitenkaan ollut peräisin aarniometsästä kuten saksalaisille kerrottiin. Metsävastaava Matti Ikosen mukaan kanto oli peräisin alueelta, jonne ollaan perustamassa Koitajoen kansallispuistoa. Kampanjavastaava Sari Kuvajan mukaan kannon on ollut määrä osallistua Greenpeace-näyttelyyn Itävallassa myöhemmin syksyllä.

Greenpeacen antamat tiedot kannosta ovat kuitenkin osoittautuneet vääriksi.

Metsähallituksen mukaan kanto oli peräisin tavallisen metsän puusta, joka oli metsurien kanssa erityisesti sovittu jätettäväksi pystyyn erikoisena "ikipuuna". Puun oikea ikä oli noin 230-245 eikä 290 vuotta. Keväällä puu oli kaatunut metsätien poikki myrskyssä. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva, ja alueen hyvin tunteva, Matti Ikonen löysi ja vei kannon toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Ilomantsissa joukkioineen käynyt Ikonen oli pyytänyt lähistöltä asuvalta maanviljelijältä lainaksi traktoria irrottaakseen kiinnijääneen auton. Maanviljelijä oli itse lähtenyt ajamaan traktoria ja tavannut kannon ottojälkien luona "muita nuoria sekä maastoauton, jossa oli ollut vinssi kiinni kyseiseen pitkään kantoon, jossa oli ollut tässä vaiheessa tyvitukki kiinni"

Greenpeacen Matti Ikonen osallistui keväällä 1994 Itä-Suomen metsäväen järjestämään tilaisuuteen, jossa ao. aluetta esiteltiin ympäristöoppaan mukaisena käsittelyalueena. Koko artikkeli klikkaa tästä, n. 1.6MtSuomen Greenpeace toiminnanjohtaja Laura Hakoköngäs ei halunnut kommentoida asiaa. Myöskään Suomen Greenpeacen puheenjohtajalta ja asianajaja Matti Wuorelta ei saatu kommenttia.

1.8.1995, Helsingin Sanomat:
"Suomen Greenpeace otti keväällä metsähallituksen mailta omin lupineen kannon, jota on sittemmin kierrätetty pitkin Keski-Eurooppaa. Kannolla yritetään todistaa, että Suomessa tuhotaan vanhoja metsiä. Metsähallitus lähetti Greenpeacelle laskun, jossa kannon arvoksi oli merkitty 30 markkaa. Käsittelykuluja metsähallitus perii yli tuhat markkaa. Metsähallituksen Ilomantsin alueen metsätalouden päällikkö Arto Kammonen, joko Greenpeace on laskunsa maksanut..."
linkki


Make your own free website on Tripod.com